Läge

Läge

HUR KOMMER VI TILL ULVÖN?


Till Ulvön tar man sig med båt. Det går en skärgårdsbåtar från Docksta/Ullånger under sommartid och från Köpmanholmen (3 mil söder om Örnsköldsvik) går MF Ulvön dagliga turer året runt.

Lotsgården, Malabacken 321, 893 99 ULVÖHAMN

(+46) 070-582 39 11

Tidtabeller till båtar


MS Kustrafik


MF Ulvön

Ulvön

Ulvön / Ulvöarna är två öar i Nätra församling, Örnsköldsviks kommun inom Höga kusten i Ångermanland.


De två öarna, som ligger cirka 30 km söder om Örnsköldsvik, utgörs av Norra Ulvön samt Södra Ulvön och åtskiljs av det smala Ulvösundet. Öarna har dagliga båtförbindelser med fastlandet, främst från Köpmanholmen, Docksta och Ullånger. Historiskt bröts titanhaltig järnmalm på öarna eftersom de är bergiga med förekomst av järnmalm. Lämningar efter gruvor finns både på norra och södra delen av öarna.

På Norra Ulvöns södra del ligger samhället Ulvöhamn med Ulvö kyrka och Ulvö kapell (byggt 1622). Ulvöhamn var det största och viktigaste av de fiskelägen som nyttjades av Gävlefiskarna.


I det inre av Norra Ulvön ligger byarna Sörbyn och Norrbyn båda omgivna av lite åkerjord. På nordöstra stranden ligger det gamla fiskeläget Sandviken, som liksom Ulvöhamn nyttjades av Gävlefiskarna, men troligen inte under någon längre tidsperiod. I stället är det främst fiskare från Nätra och Vibyggerå som varit verksamma. Sedan fisket upphört i Sandviken köptes fiskeläget av Mo och Domsjö AB och bodarna blev semesteranläggning för bolagets anställda. Idag är Sandviken kulturreservat och bodarna hyrs ut till allmänheten. På öns västsida ligger byarna Fjären samt Norrbysbodarna.


Inne på Norra Ulvön ligger Bysjön (30 m ö.h.), mellan Sörbyn och Ulvöhamn. Vid bysjön ligger även öns kyrkogård och skolan som numera är ett vandrarhem. Nordöst om Ulvöhamn ligger också en liten sjö med namnet Kvarnsjön, och mellan Norrbyn och Sandviken ligger en sjö med namnet Sandvikssjön. På öns utsida mot Bottenhavet finns sandstränderna Norrsand och Sörsand.


På Norra Ulvön finns naturreservatet Stormyran. Norra Ulvöns högsta berg Nörd-Vårdkasberget når en höjd av 141 m ö.h.


Norra Ulvön har mestadels sommarboende invånare men även ett 40-tal åretruntboende. Fiskeläget Ulvöhamn är den mest kända platsen på ön, främst förknippad med surströmming och surströmmingstillverkning. Det sista stora salteriet lades ned år 1983 och produktionen fortsätter numera småskaligt. Numer är Ulvö Lilla Salteri det enda salteriet med varumärken som Ulvöprinsen och Erik den Röde.


Mer information om Ulvön finns att läsa på Ulvön.info